Få mere succes både privat og på arbejdet med en god søvnbalance.
18046
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-18046,bridge-core-3.0.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-29.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.9.0,vc_responsive

EN GOD SØVN ER FUNDAMENTET FOR ET GODT LIV

Du sover ca. en tredjedel af dit liv. Sammenlagt 20-30 år.

Det er så lang tid, at det er værd at tænke over, hvordan du får mest muligt ud af al den tid.

Søvnbalance

 

I de senere år er det blevet klarlagt, at søvn, især den dybe søvn, er af stor betydning for vores liv og velfærd; fx for dannelsen af de hormoner, der sørger for at udvikle og vedligeholde vores krop og hjerne. Søvnen forbedrer immunforsvaret, styrker hukommelse og kreativitet og er med til at forebygge stress, angst og depression.

Desværre oplever rigtig mange at have søvnproblemer. Er man først kommet ind i en dårlig rytme skal der ydes en indsats for at komme i balance igen.

 

Virksomheden har sjældent de ressourcer, der skal til for selv at tage hånd om løsningen, når disse særligt kritiske situationer opstår.

Bedre nattesøvn

 

Du skal sove ca. en tredjedel af dit liv.

Fordi søvnen er alt afgørende for kvaliteten af de resterende 2/3 af livet. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan får du mest muligt ud af søvnen, og får dig en god søvnbalance.

 

Ikke alene, fordi søvnen gerne skulle være en god oplevelse i sig selv, men også fordi de to andre tredjedele af livet er afhængige af søvnens kvalitet. Når du sover godt: har du den bedste dømmekraft, den bedste føling med dig selv og dine omgivelser, den bedste evne til at husk, danne overblik, planlægge og prioritere, de bedste ressourcer til strategisk og kreativ tænkning. 

 

Især den dybe søvn er af stor betydning for vores liv og velfærd, fx for dannelsen af de hormoner, der sørger for at udvikle og vedligeholde vores krop og hjerne. Søvnen forbedrer desuden immunforsvaret og er med til at forebygge stress, angst og depression. 

 

En god nattesøvn bidrager til et godt liv. 

 

Der er mange ting, du selv kan gøre for at fremme kvaliteten af din nattesøvn. 

10 gode råd til bedre nattesøvn

  1. Gør søvnen til en nydelse, noget du ser frem til og glæder dig til. Søvnen optager en tredjedel af dit liv og betyder meget for de andre to tredjedele. Din søvn er ikke noget, der blot skal overstås, eller som du nødtvungent må acceptere.
  2. Få 7-8 timers søvn hver nat. Det store flertal har brug for 7,5 til 8,5 timers søvn i døgnet. Afsæt tilstrækkelig tid til din søvn, også selv om du har travlt, eller der kommer en god film i fjernsynet. Søvn styrker både din krop og dit sind, fordi dannelsen af væksthormoner stiger under dyb søvn og mængden af stresshormonerne falder.
  3. Sørg for et godt sovemiljø. En god madras, et mørkt, stille og køligt soveværelse og ingen forstyrrende husdyr i sengen. Brug ørepropper og sovemaske eller sæt mørklægningsgardiner op, hvis du er generet af lyd og lys. Soveværelset og sengen er kun til søvn og sex. Soveværelset må ikke få dig til at tænke på alt muligt andet og skal altså (helst) ikke også være tv-stue, arbejdsværelse eller lignende (hvis du har et søvnproblem).
  4. Giv dig selv tid til at falde ned og til at slappe af i mindst en time før du går i seng. Slap af med noget behageligt og beroligende, f.eks. stille musik, læsning, et varmt bad eller meditation. Det kan også hjælpe at dæmpe belysningen sidst på aftenen.
  5. Undgå koffeinholdige drikke efter kl. 16.00 ( kaffe, te, cola eller energidrikke). Hold igen med alkohol og rygning, da det også kan forstyrre søvnen.
  6. Oprethold en regelmæssig døgnrytme. Stå op på et fast tidspunkt, gå i seng på et fast tidspunkt. Man kan hurtigt få udviklet en forsinket døgnrytme ved at stå senere op og gå senere i seng. Og så bliver det sværere og sværere at komme tilbage til normale sovetider.
  7. Motioner mindst en halv time hver dag – og ikke senere end to timer før du går i seng. Motion er den form for bevægelse, som får pulsen op, og som du syns er sjov.
  8. Gå hverken sulten eller overmæt i seng. Et stabilt blodsukker er med til at give en rolig, uforstyrret søvn. Undgå at tage bekymringer med i seng. Afsæt tid om aftenen til at skrive bekymringer og forslag til løsninger ned i en dagbog, hvis du ofte er plaget af tankemylder og uro, når du skal sove. Det kan også være en hjælp at lære en teknik til afslapning og til at berolige sig selv. Se en vejrtrækningsøvelse her.
  9. Sovemedicin bør så vidt muligt undgås og reserveres til specielle situationer, hvor man pga. sorg, sygdom, stress eller udtalt bekymring ikke kan sove. Sovemedicin kan udløse depression ved længere tids forbrug. Nogle mennesker mangler tilstrækkelige mængder af det naturligt forekommende og søvnfremmende hormon melatonin og kan derfor have gavn af et tilskud, f.eks. ældre, personer med skifteholdsarbejde eller jetlag. Tilskud af melatonin kan købes på recept. Melatonin adskiller sig fra traditionelle sovemidler, idet det ikke fremkalder afhængighed og risiko for misbrug.
  10. Hvis du vedvarende har dårlig søvn, er søvnig om dagen, eller mener der er noget galt med din nattesøvn, så tal med din læge eller en psykolog. Kan de ikke hjælpe, kan du blive henvist til et søvnlaboratorium.

Berit Kongrød Just, erhvervspsykolog autoriseret

justCHANGE tilbyder assistance inden for følgende felter:

FRI FOR STRESS

KRISELEDELSE

KONFLIKTLØSNING

ORDENTLIG OPSIGELSE